Skrevt d. 13.10-2022

Sådan plejer du din Havaneser bichon havanais

Bichon Havanais er en langhåret hund, som kræver meget pelspleje. Pelsen er lang og let krøllet, eller lige. Der er ingen eller kun meget lidt underuld. Pelsen minder mere om menneske hår, eller om ulden på får, end om den slags pels som de fleste andre hunderacer har. Derfor kræver den også en lidt anderledes behandling end de fleste andre hunderacer.

Havaneser Pleje

Havaneser bichon havanais i fuld pels eller klippet

Vil du helst have din Havaneser bichon havanais i fuld pels, så kan du følge de gode råd herunder. Alternativt kan du lærer at klippe din Havaneser bichon havanais, eller få en dygtig frisør til at gøre det. skad din Bichon Havanais på udstilling, er det forbudt at klippe i pelsen, bortset fra det længste hår ved poterne.

Begynd pelsplejen mens din hund er hvalp

Badning og tørring af en Bichon Havanais er en stor omgang. Derfor bør du vænne hunden til det, fra den er helt lille. Det kan godt føles lidt fjollet at børste en hvalp, før den har brug for det, men det er alligevel en kæmpe fordel at gøre det.

Formår du at få hunden overbevist om at bad og børstning er hyggeligt, mens den er hvalp, så vil den have samme oplevelse, hele livet igennem. Ros og mange pauser er vejen til succes.

Vask af Havaneser bichon havanais

Det er nemmest at vaske en Havaneser bichon havanais under bruseren. En stor balje med vand skal skiftes mange gange undervejs og er ikke en optimal løsning.

- Skyl. Temperaturen må ikke være for lav. Et par grader under det du selv synes er optimalt, er perfekt til en Havaneser bichon havanais. Skyl pelsen grundigt igennem. Er hunden meget beskidt, bør du få vandet til at blive klart, før du stopper med at skylle.

- Shampoo. Brug en god shampoo som er egnet til racen. Arbejd shampooen godt ind i hele pelsen.

- Skyl. Skyl igen, indtil vandet er klart.

- Balsam. Brug en god balsam som er egnet til racen. Arbejd balsammen godt ind i pelsen. Brug dine fingre som en grov kam og red, gennem pelsen, så balsammen bliver godt fordelt.

- Ventetid. Lad balsammen virke i den tid der er angivet. Brug eventuelt tiden på at rede pelsen, med dine fingre.

- Skyl. Sidste skyl, som også skal være en grundig gennemskylning.

Tørring af Havaneser bichon havanais

Et stort lækkert håndklæde eller måske to, kan tage det værste vand fra pelsen. Derefter kan du godt lade hunden løbe lidt rundt og tørre selv.

Enten lader du pelsen tørre op af sig selv. Det kan godt tage et par timer. Eller du kan bruge en føntørrer. Vælger du føntørring er det vigtigt at du har lært hunden det fra starten. Det er også meget vigtigt at du ikke tørrer med for varm luft. Bichon Havanais har ingen underuld, så det er vigtigt at du passer på huden.

Børste og kam

Når din Bichon Havanais har været i bad og er blevet tørret godt, er det tid til den store tur med børste og kam. Det er samme procedure, som du kan læse længere nede, under den ugentlige pasning af pelsen.

Sørg for at have både gode kamme og børster i flere størrelser.

Klip hår væk fra poterne

Bichon Havanais har langt hår alle vegne. Poterne er ingen undtagelse. Klip håret væk fra poterne, så din hund star bedre fast og så den ikke slæber alt for meget snavs ind. Under poterne er der også hår. Klip ikke mellem trædepuderne, men klip gerne det som er længere en selve poten. Læg saksen med siden mod trædepuden og klip kun det der er for langt. Ved at lægge saksen sådan, undgår du at klippe i selve trædepuden.

Øjenhår og hårene i ørene

Bichon Havanais har tendens til at have irriterende hår, meget tæt på øjenkrogen. Du ser det, hvis der ofte er søvn og snask ved øjnene. Hårene kan nemt hives ud. Det gør ikke spor ondt på hunden.

Har din Bichon Havanais sunde øre, skal du ikke gøre noget. Er ørene beskidte, bør du også hive hårene ud af ørene. Det gør heller ikke ondt, men hunden kan godt opleve at det kilder.

Klip klør på din Havaneser bichon havanais

Klip klør en fast dag om ugen. Klip kun en millimeter eller halvanden. Pas på ikke at komme til at klippe for langt, det gør meget ondt på hunden.

Havaneser Bichon Havanais

Daglig pasning af pelsen

Brug en grov kam, med store mellemrum. Red hele pelsen igennem. Er der knuder, kan du klippe den op, eller skære dem med en kam med skær. Brug en mindre kam i ansigtet på hunden.

Børst derefter hele pelsen igennem med en god bred børste.

Passer du hundens pels dagligt, bør hele pasningen ikke tage mere en fem til ti minutter.

Ugentlig pasning af pelsen

Selv om du dagligt passer pelsen, bør du alligevel give dig tid til en ekstra god omgang, en gang om ugen. Eventuelt kan du tage klør, klippe poter og kontrollere øre og øjne i samme omgang.

Begynd med den brede kam. Red hele pelsen igennem. Brug den lille kam ved poter, snude og øjne.

Derefter skal du bruge en tættere kam. Red igen hele pelsen grundigt igennem, så du får alle små løse hår og urenheder med. Slutteligt er det igen tiden til den gode børste.

Med eller mod hårene

Der er delte meninger om hvorvidt du skal rede din Bichon Havanais med eller mod hårene. En Bichon Havanais har rigtigt meget pels, så det giver god mening at rede den i mindre sektioner, eller totter. Hvis du gør det, og reder fra bunden og op, er det egentligt lige meget om det er med eller mod hårenes oprindelige retning.

Når du til sidst børster hunden, giver det kun mening at børste med hårene. Det du gør med børsten er jo sådan set at sætte pelsen på plads. Hvis du børster mod hårene, vin hunden efterfølgende selv ryste pelsen på plads.