Skrevt d. 13.10-2022

Hvordan opdrager jeg en Havaneser bichon havanais

En Havaneser bichon havanais er en meget intelligent hund. Den er lærenem og ikke spor svær at træne eller opdrage. Det er ikke en brugshund, eller en muskelhund og den er heller ikke særlig stor, så al leg, træning og opdragelse bør foregå i hundens tempo. Til gengæld er det en hund der er glad for både leg, træning og opdragelse.

Opdragelse Havaneser Bichon Havanais

Bichon Havanais er glade hunde der gerne vil lege og lærer

Havanesere er selskabshunde. De er glade for deres mennesker og vil helst være sammen med dem hele tiden. De har fået tilnavnet klovnehund, netop fordi de går langt, for at gøre deres mennesker glade. Derfor er de også glade for både leg, opdragelse og træning.

Begynd opdragelse og træning så tidligt som muligt

Selv om det muligvis føles lidt fjollet at give den nye hvalp halsbånd på, og begynde at træne at gå pænt, så er det faktisk en rigtig god ide. Alt hvad din hvalp lærer mens den er lille, vil den tage med sig resten af livet. Derfor er det vigtigt at introducere alt hvad du gerne vil have den til at kunne, så tidligt som muligt.

Træn ikke for længe af gangen i begyndelsen

Mens hunden er hvalp, skal du være påpasselig med ikke at træne for lang tid af gangen.

Begynd i det små. Hvis hunden får lov til ganske langsomt at vænne sig til tingene, går det hele meget lettere for både hunden og dig. Hvis du kommer til at træne for længe, mister hvalpen modet og har ikke en positiv oplevelse af selve træningen.

Med ros når du længst

Havaneser bichon Havanais er ikke ret gode til at modtage kritik, skæld ud og en hård tone. Som de fleste andre hunde når du allerlængst med positiv opmuntring og spande vis af ros.

Ros er vigtig lige fra begyndelsen. Ros er også vigtig på den lange bane. Selv om din hund for længst har lært at stoppe op, når i når til en vej, sker der ingen skade ved lige at rose den endnu en gang.

Renlighedstræningen er afgørende for den videre opdragelse

Den første træning er renlighedstræningen. Det er utroligt vigtigt at netop denne træning bliver en succes. Her skal du både være meget opmærksom, tålmodig og positiv.

Hvalpe tisser, når de har sovet, når de har drukket, når de har leget og når de har spist. Din opgave er at få hvalpen udenfor, hver eneste gang den skal tisse. Når den har tisset ude, skal den have overdrevet meget ros og positiv opmærksomhed. Når det går galt indenfor, er det vigtigt ikke at skælde ud. hunden mister troen på sig selv og bliver usikker, hvis den får skæld ud.

Selv om hunden på et tidspunkt er blevet renlig, er der ingen grund til at stoppe med at rose den. Ros giver hunden selvtillid og en oplevelse af at være en go og elsket hund.

Leg, opdragelse og træning

For en Havaneser bichon Havanais er der ikke forskel på leg, træning og opdragelse. En Bichon elsker alle former for samvær med deres mennesker. Om det er en snuse leg, en gåtur med træning af stop eller fri leg i vandkanten, betyder ingenting. For en Bichon er al opmærksomhed herlig, også selv om det handler om træning af svære ting.

Opdragelse gennem socialisering

Selv om en Bichon er temmelig lærenem og nem at træne, så findes der en genvej. Genvejen er socialisering. Hvis din hund får lov til at lege med ældre hunde, vil den helt automatisk tage ved lære af dem. Oplever hunden eksempelvis en anden hund, løbe hen til sin ejer, når denne kalder, vil din hund lynhurtigt kopiere denne adfærd.

Socialisering er naturligvis også vigtig bare som socialisering. Den ekstra læring er bare en bonus.

Sådan Opdrager Du Din Havaneser

Fortsæt opdragelse og træning i hele hundens liv

Din hund bliver aldrig for gammel til at lære, lege og træne. En Bichon Havanais bliver naturligvis ældre, men den mister aldrig sit glade sind og sit ønske om at gøre sine mennesker glade. Derfor bør du fortsætte både leg, træning og opdragelse, sammen med en masse ros, hele hundens levetid.

At træne den voksne hund

At træne en voksen hund er altid et lidt større arbejde, end at træne en hund fra hvalp af. Det betyder dog ikke at det er umuligt.

Begynd med at finde ud af hvad hunden kan i forvejen. Uanset hvad det er, om det bare er at sidde på kommando, eller tisse af inden sengetid, så er det her du skal tage dit udgangspunkt.

Ros hunden for alle de ting den kan i forvejen. På den måde giver du hunden selvtillid og en følelse af at du godt kan lide den. Begynd din træning langsomt, som du ville gøre, hvis det var en hvalp. Begynd med kun en ting af gangen, ros hver gang hunden gør det du beder om og bliv ved med at rose for de ting den kunne i forvejen.

Afhjælp uønsket adfærd

En voksen hund som du ikke selv har trænet fra hvalp, kan have uønsket adfærd, som du gerne vil af med. Det gør du på samme måde, som når det handler om indlæring.

Hvis hunden eksempelvis gør af alt og alle, kan du starte med at kalde den ind, når den gør det. Når du selv er udendørs med hunden, kan du give den en kort kommando som betyder nej, hvis du selv opdager nogen den kan gø af, før hunden. I samme øjeblik den ikke gør, skal du overdænge den med ros og positiv opmærksomhed. Godbidder kan også hjælpe tingene på vej, men for en Bichon er ros meget mere værd en alle godbidder i verden.

Uønsket adfærd er ofte indlært over lang tid, derfor er de også ekstra svære at slippe af med. Det er vigtigt at blive ved med at træne, netop den uønskede adfærd også længe efter at det ser ud som om adfærden er borte.